Wat is TRE® ?

Staat voor Tension Releasing Excerises

Spanningsontladende oefeningen

TRE® is een lichaamsgericht proces om op een natuurlijke manier spanning te ontladen. Het gaat om zowel het loslaten van dagelijkse stress als diepe, chronische spanning. 

Wat is spanning?

Spanning (stress) wordt vaak als negatief bestempeld, terwijl spanning vaak noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan reflexen als vechten, vluchten of bevriezen. Deze reflexen worden via het instinct, het reptielenbrein aangestuurd. Hierdoor kan de hartslag, de ademhaling, de lichaamstemperatuur en de bloeddruk doorgaan. Ze vergroten onze overlevingskansen. Eenmaal in veiligheid is die overlevingsspanning niet meer nodig en kan losgelaten worden. Het lichaam keert dan weer terug in een ontspannen staat van zijn. In het dierenrijk is dat te zien bij bijvoorbeeld vogels die hun vleugels even flink uitschudden of honden en paarden die in hun flanken trillen.

Trillende spieren tijdens fysieke inspanning of stressvolle situaties is geen zwakte, maar een slim mechanisme van het lichaam om spanning te ontladen.

Dagelijks bevinden we ons in stressvolle situaties, en iedereen krijgt in zijn leven wel met traumatische ervaringen te maken: een ongeluk, liefdesverdriet, een sportblessure, een reorganisatie of het zien van heftige beelden op tv.

Iliopsoas

Bij stressvolle situaties komen allerlei spieren in actie, met de psoas-spier als grootste. Hij verbindt de onderste helft van de wervelkolom via het bekken met de bovenbenen. Bij gevaar trekt deze spier samen, waardoor je in elkaar duikt en de organen in je lage buik beschermt. Als het gevaar is geweken, ontspant de psoas weer.

Veel mensen gebruiken slechts de helft van dat overlevingsmechanisme, we bouwen wel spanning op, maar we ontladen niet meer. We stapelen stress op stress waardoor ons lichaam steeds gespannener wordt. De psoas speelt daarin een grote rol, met allerlei klachten tot gevolg: onderrugpijn, schouder- en nekklachten, menstruatie- en darmklachten, algemene moeheid, burn-out en overspannenheidsklachten. Want spanning in de psoas, een centrum in het web van spieren, heeft grote invloed op de lichaamshouding en spanning in omliggende lichaamsdelen.

Praattherapie is de geijkte manier om stress of trauma’s te benaderen, maar soms kun je praten wat je wilt en blijft de spanning bestaan.

Met bepaalde licht fysieke oefeningen help je je natuurlijke mechanisme weer te herinneren om deze spanningen los te laten. Hoewel het trillen spontaan ontstaat, is het op ieder gewenst moment te stoppen. Met TRE® leer je het ontladingsproces zelf te reguleren. Het betreft een lichaamsgerichte methode.

Dr. David Berceli

TRE is een methode ontwikkeld door de Amerikaanse trauma-expert dr. David Berceli. Jarenlang was hij als hulpverlener actief in gebieden door oorlogen of natuurrampen getroffen. Hij ontdekte dat kinderen en volwassenen op dezelfde manier reageren bij stress of spanning, alleen dat kinderen veel eerder van hun stress af waren omdat zij zich uitten. Hoewel TRE van origine ontwikkeld is als traumatherapie om trauma te doorstaan en te verwerken, is het in de laatste 20 à 25 jaar ook effectief bewezen voor iedereen met chronische stress en spanning die meer welzijn zoekt in zijn leven.

TRE is onder andere effectief gebleken bij:

 • Het verhelpen van burn-out verschijnselen, overmatige vermoeidheid
 • verlichting van migraine
 • verminderen van rug-, nek- en schouderklachten
 • verkrijgen van een betere nachtrust
 • verlagen van (werk)stress, minder opwinding en conflicten (ook relationeel)
 • het krijgen van meer (nacht)rust, beter slapen
 • het losmaken en bevrijden van beklemmende emoties en gebeurtenissen
 • verminderde symptomen van PTSS (posttraumatisch stressstoornis)
 • Meer energie en uithoudingsvermogen
 • Minder vastgehouden spanning in het lichaam waardoor een vrijer gevoel
 • Verhoogde flexibiliteit
 • Vermindering van symptomen vanuit (plaatsvervangend) trauma
 • Minder emotioneel
 • Verminderde angst rondom serieuze ziektes
 • Verlichting van chronische aandoeningen

Voor een indruk, bekijk even de  https://vimeo.com/103209258

TRE NEDERLAND https://tre-nederland.nl