Slogan

” Om mensen te bewegen,

moet je weten wat hen tegenhoudt ! “

Lichamelijk

Door sport en/of blessures kunnen spanningen worden opgebouwd in de
spieren. Hierdoor kan stijfheid in het lichaam ontstaan. Deze stijfheid beïnvloed de
samenwerking tussen de houdings- en bewegingsspieren in ons lichaam. Dit alles kan
leiden tot een verminderde vrije mobiliteit en extra spanningen in het lichaam. Er ontstaat
een vicieuze cirkel waarbij de spanningen in het lichaam toenemen en de mobiliteit
afneemt.

Deze spanningen ontstaan bijvoorbeeld door het dagelijks tegenwerken van de zwaartekracht en onze ademhaling aanpassen om emoties onder controle te krijgen. De meeste van onze dagelijkse houdingen betreffen voorover buigingen. Naarmate de tijd verstrijkt wordt ons lichaam gewend aan deze ‘gewoontehoudingen’. Deze houdingen dragen bij tot verstijving van de spieren en, onder andere, vervorming van de rug. Dit creëert een directe verstoring in onze bewegingen.

Psychisch

Naast de bovengenoemde oorzaken hebben ook psychische ervaringen, invloed op lichamelijke spanningen. Tijdens deze gebeurtenissen wordt ons interne alarmsysteem geactiveerd. Zonder de juiste bewustwording wordt dit interne alarm ook niet meer volledig uitgeschakeld en raakt het ontregeld. Wij blijven in de staat van paraatheid wat verschillende gevolgen met zich mee zal brengen. Denk hierbij onder andere aan spanningen in de onderrug of schouders, hoofdpijn of druk op het borstbeen. Deze spanningen zorgen voor verstijfde spieren met als gevolg dat de natuurlijke lichaamshouding wordt beïnvloed, met alle klachten van dien. Met behulp van zowel lichamelijke als geestelijke training is het mogelijk om uw natuurlijke (vrije) lichaamshouding terug te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat de positieve psychologische effecten van yoga hierin herstellend kunnen werken.

Yoga en TRE®

Naast onder andere gesprekstherapie is het ook van groot belang om voldoende aandacht aan de hierboven genoemde lichamelijke spanningen te besteden. Beoefening van Yoga biedt hierin mogelijkheden voor lichamelijke interventies. Yoga bevorderd zowel de genezing van het lichaam als de geest. De verschillende houdingen van Critical Alignment (asana’s) zijn oefeningen voor het gehele lichaam die ons leren om, zowel fysiek als geestelijk, grip te krijgen op de huidige spanningen in ons lichaam. Critical Alignment doorbreekt lichaamsspanning en in de fysieke verandering wordt ook de mentale spanning doorbroken. Naast Critical Alignment kan ook middels TRE® spanning vanuit het lichaam worden ontladen. Tijdens een TRE® sessie richten wij ons op de grootste stress spier in ons lichaam, de psoas. Voor verdere informatie over TRE®.